Mašinsko odgušenje kanalizacije

Mašinsko odgušenje kanalizacije se vrši specijalnim spiralama (sajlama) prečnika 8, 10, 16, 22 i 32mm, pri čemu se na vrh spirala stavljaju posebne glave u zavisnosti od vrste začepljenja. Mašinsko odgušenje kanalizacije funkcioniše tako što se spirala provlači kroz čeljusti mašine. Mašina okreće spiralu čineći da polako napreduje ka začepljenju stvarajući vibracije koje dodatno čiste cev. U ovu svrhu koristimo isključivo najkavlitetnije mašine i spirale kao što su Rothenberger, Ridgid i Rems.

Sa ponosom možemo da naglasimo da smo i vlasnici najjačeg Ridgid-ovog sistema za mašinsko odgušivanje kanalizacije koji koristi spirale prečnika od čak 32mm a koji se koristi za najekstremnija zagušenja. Uz pomoć ovog sistema možemo očistiti cevovode prečnika do ø250mm i dužine do 60 metara. Pored standardnih spirala posedujemo i ojačane spirale sa bužirom sposobnim za rad na većim razdaljinama i pri ekstremnijim zagušenjima.

Svaka spirala za mašinsko odgušenje kanalizacije ima mogućnost nadgradnje kako bi što efikasnije rešila problem koji je nastao u cevima. Korenje koje je prodrlo u cev, naslage masnoće i kamenca, krpa, vlažne maramice, samo su neki od problema sa kojima se svakodnevno suočavamo i koje uspešno rešavamo.


Slike glava za spirale:

Prednost mašinskog odgušenja kanalizacije u odnosu na odgušenje visokim pritiskom je ta što su spirale fleksibilnije i mogu vrlo lako savladati više oštrih uglova čak i kod cevovoda manjeg prečnika. Uprkos fleksibilnosti spirale su izuzetno snažne tako da mogu savladati najtvrđa i najekstremnija začepljenja.


Video snimci o mašinskom odgušenju kanalizacije:

Odgušenje kanalizacije spiralama se koristi kada je potrebno odgušiti cevovode manjeg prečnika i kraćih dužina. Na ovaj način najčešće se odgušuju cevovodi prečnika do ø200mm. Sam princip mašinskog odgušenja kanalizacije ne oštećuje cevovod koji se čisti. Međutim, sa oprezom se mora pristupiti odabiru glave kojom će se odgušenje vršiti. Glave koje su teške nikako ne bi trebalo koristiti prilikom čišćenja keramičkih cevi jer ih vibracija glave može polomiti. Isto tako kod PVC cevi ne trebamo koristiti nazubljene testeraste glave jer mogu oštetiti zidove cevi.