Ispitivanje instalacija na nepropusnost

Vršimo proveru i testiranje zaptivenosti svih vrsta instalacija (vodovodnih, kanalizacionih,  toplotnih, gasovoda, …) pritiskom. Ispitivanje na nepropusnost možemo vršiti bilo vazduhom bilo vodom. Nakon ispitivanja, ukoliko to želite, naš tim Vam može i izdati izveštaj o ispitivanju instalacije.

Ispitivanje kanalizacionih instalacija na nepropusnost vršimo u skladu sa standardom SRPS EN 1610. Nakon ispitivanja izdajemo Vam izveštaj o rezultatima ispitivanja. Zaptivanje instalacije vršimo isključivo kvalitetnim gumenim blindama proizvođača Sava – Trelleborg. Primer jednog izveštaja možete videti ovde. Ukoliko se ispitivanjem ustanovi da postojanje mesta na kome dolazi do izlivanja vode i gubitka pritiska, nudimo Vam mogućnost sanacije bez iskopavanja. Simulaciju načina ispitivanja kanalizacione cevi, bez ispitivanja šatova možete videti na sledećem snimku.


Video: Simulacija ispitivanja kanalizacione instalacije uz pomoć vode

Osim za ispitivanje cevovoda na neporopusnost, blinde su našle svoju primenu i u situacijama kada je potrebno zatvoriti, to jest zaustaviti kretanje fluida kroz neki cevovod. Bilo da je u pitanju privremeno zatvaranje kanalizacione cevi kako bi se nesmetano vršili radovi na popravci, bilo da je potrebno uraditi bypass odnosno privremeno premostiti oštećeni cevovod. Dobar su izbor prilikom video inspekcije kanalizacionih cevovoda koji su u funkciji kamerom, jer se uz pomoć njih privremeno zatvara cevovod omogućavajući pravilnu video inspekciju.

Testiranje na vodonepropusnost vršimo Rothenberger samousisnom elekrtičnom pumpom pogodnom za sve pritiske kao i za sve vrste instalacija. Punjenje je izuzetno brzo zahvaljujući velikom protoku. Testiranje se može vršiti do pritiska od 40 bara a po potrebi i više.


Slike ispitivanja instalacija na vodonepropusnost:

Pored ovoga pružamo uslugu lociranja mesta curenja vodovodnih instalacija kao i svih ostalih instalacija koje radi pod pritiskom od minimum 1,5 bar. Lociranje mesta curenja vode vršimo kako geofonima tako i koleratorima. Geofoni su uređaji koji u sebi sadrže osetljive mikrofone kojima rukovaoc osluškuje tlo i na taj način locira mesto kvara. Koleratori su uređaji koji uz pomoć dva nezavisno postavljena mikrofona na cevovodu, preko programskih algoritama otkrivaju mesto na kome se javlja oticanje iz cevi.


Slike sa lociranja mesta curenja vodovodne instalacije: