Snimanje kanalizacije kamerom

Snimanje kanalizacije kamerom nam omogućava da vršimo vizuelnu inspekciju cevi prečnika od ø32 do čak ø1200mm različitim vrstama kamera i dužine do čak 400 metara.Snimanje kanalizacije vršimo sopstvenim kamerama poznatih svetskih proizvođača. Posedujemo kako potisne (tzv. push) kamere tako i samohodne sisteme za inspekciju cevovoda velikih prečnika (tzv. traktore). Kako izgleda traktor za snimanje kanalizacije možete pogledati ovde.

Inspekcija cevovoda predstavlja snimanje unutrašnjosti nekog cevovoda kamerom. Snimanje se vrši tako što se kamera uvuče u unutrašnjost cevovoda bilo kroz priključak, reviziono okno ili šaht. Nakon toga kamera se ugurava u cevovod, bilo uz pomoć ojačanog kabla kao kod potisnih kamera, bilo uz pomoć sopstvenog pogona za kretanje kao što je to slučaj kod traktora. Za to vreme, rukovaoc na monitoru vizuelno pregleda stanje cevovoda i uočava eventualne nedostatke. Ispitivanje cevovoda vršimo u skladu sa odgovarajućim SPRS EN 13508-1 standardom. Dok se kodiranje uočenih stanja cevovoda kodira u skladu sa međunarodnim standardom za kodni sistem za vizuelni pregled.

Nakon što je snimanje kanalizacije kamerom uspešno obavljeno i uočen je problem, sledeći korak je lociranje mesta kvara na terenu. U tu svrhu koristimo najpreciznije lokatore marke Ridgid. Naši lokatori su opremljeni Bluetooth® i GPS tehnologijom i širokim opsegom detektibilnih frekvencija. Lociranje se vrši tako što se kamerom dođe do mesta na kome je uočen problem. U unutrašnjsti same kamere nalazi se odašiljač (transmiter) koji emituje određenu frekvenciju koju lokator pronalazi. Prateći signal koji odašilje kamera, rukovaoc na površini pronalazi tačno mesto na kome se glava kamere trenutno nalazi, a samim ti i mesto na kome se uočeni problem i nalazi.