Uvodna reč

Ekskluzivna usluga koja nas svrstava u sam vrh u svojoj branši je usluga snimanja i vizuelne inspekcije svih vrsta cevnih instalacija (kanalizacionih, ventilacionih, vodovodnih, …) sopstvenim specijalnim kamerama u boji sa rotirajućim glavama. Neophodnost ispitivanja unutrašnjosti cevovoda ogleda se u činjenici da snimanjem cevi na jednostavan i precizan način možemo ispitati stanje cevovoda. Razlozi za inspekciju mogu biti sledeći:

  • Prijem novoizgrađene instalacije
  • Završetak garantnog perioda
  • Rutinska inspekcija stanja
  • Sumnja na greške u strukturi ili problemu u radu
  • Sumnja na infiltraciju/nelegalan priključak
  • Kontrola izvršenog renoviranja ili popravke
  • Planiranje investicije.

U tu svrhu koristimo isključivo kamere renomiranih proizvođača kao što su Rothenberger ROCAM® mobile, Ridgid microDrain™ SeeSnake®, Pearpoint® P340 flexiprobe™ sistemi kao i samohodne inspekcijske sisteme namenjene snimanju cevovoda velikih prečnika Pearpoint® P320 i Rico GmbH SR100 opremljne kamerom u boji sa rotirajućom glavom i zumom (“Pan, Tilt and Zoom”).


Slike sistema koje koristimo:

Ovo nam omogućava da vršimo vizuelnu inspekciju cevi prečnika od ø32 do čak ø1500mm i dužine preko 200 metara. Možemo se pohvaliti da iza sebe imamo iskustvo od preko 10 godina u radu i stotine kilometara snimljenih cevovoda. Kako se vrši snimanje kanalizacije kamerom možete pogledati ovde.


Ovim vidom inspekcije imamo mogućnost i da vizuelno utvrdimo uzrok i daljinu začepljenja kao i stepen oštećenja i stanje zidova cevi. Takođe nam otvara mogućnost da utvrdimo da li je došlo do naprsnuća, pucanja, izvlačenja ili sleganja cevi. Snimanjem možemo utvrditi:

  • lokacije priključaka ili ogranaka cevi
  • lociranje ilegalnih priključaka na kanalizaciju
  • izmeriti “pad” cevovoda i eventualne promene u geometriji i strukturi cevovoda.

Podaci prikupljeni vizuelnom inspekcijom omogućavaju da se sanacija kvara vrši parcijalno odnosno samo na kritičnom mestu, što može uštedeti vlasniku takvog cevovoda velike novčane troškove.

Osim problema koji mogu nastatiti a tiču se pravilnog funkcionisanja cevovoda, važan aspekt predstavlja i ekološka svest. Snimanjem se mogu uočiti nepravilnosti koje mogu dovesti do ugrožavanja životne sredine. Cevovod kome na primer nedostaje deo cevi, ispušta otpadne vode u tlo oko sebe i na taj način ga zagađuje. Ovo je naročito opasno tamo gde postoje bunari pitke vode, jer se izlivanjem otpadnih voda u tlo, podzemne vode zagađuju a samim tim se ugrožava i zdravlje korisnika tih bunara.


Galerija: Fotografije raznih problema u cevima


Galerija: Snimci  raznih problema u cevima