Preventivna snimanja kanalizacije

Često se dešava da nakon izgradnje objekta, odmah nakon početka korišćenja objekta, počnu se javljati problemi sa zagušenjem kanalizacije uprkos savesnom korišćenju iste. Uzrok tome na osnovu iskustva, može biti:

  1. Veća količina nečistoće (šuta, betona, lepka ili farbe, zaostali raznorazni građevinski alat i materijal) koja je nepažnjom ili nesavesnim ponašanjem radnika zapala u cev prilikom izgradnje samog objekta.
  2. Gubljenje pravilne geometrije cevi (naprsnuće, pucanje, krivljenje ili sleganje) čiji je najčešće uzrok sleganje zemlje ili posledica neadekvatnog sabijanja.
  3. Nepravilan pad (kontra pad) kao rezultat nestručnog postavljanja kanalizacionih cevi…

Da bi ste sprečili ova neprijatna iznenađenja ali i mnoga druga preporučujemo Vam a što je na zapadu praksa, da se nakon završetka radova izvrše preventivna i kontrolna snimanja izvedenih instalacija kamerom. Na ovaj način se utvrđuje njihova ispravnost kako bi se na vreme i blagovremeno otklonili uočeni kvarovi a čije uklanjanje nakon početka korišćenja objekta je višestruko skuplje a ponekad i vrlo teško izvodljivo.

Nivo detalja i obim inspekcije zavisi od želje klijenata. Na osnovu našeg iskustva možemo ih podeliti na sledeće grupe:

  • vizuelni pregled sistema od strane izvršioca sa izradom izveštaja u slobodnoj formi u vidu komentara;
  • snimanje sistema kamerom, podatke u izveštaju navesti u slobodnoj formi u vidu komentara sa fotografijama;
  • detaljno ispitivanje kamerom kao i merenja kojima bi se utvrdile precizne činjenice sa izradom izveštaja sa fotografijama i dobijenim merenjima kodiranih u svemu po SRPS EN 13508-2;
  • snimanje inklinacije (padova) cevovoda sa izradom grafikona;
  • snimanje spojeva između cevi/šahtova kamerom;
  • merenje profila cevovoda;
  • GPS snimanje i trasiranje;

Sam upit koji pre svake inspekcije dostavljamo svojim klijentima kako bi smo što preciznije odgovorili njihovim zahtevima možete pogledati ovde.


Fotografije nepravilnosti uočenih u novoizgrađenim cevovodima:

Prilikom snimanja kanalizacije kamerom u zavisnosti od želje korisnika dobija se DVD sa snimkom koji služi kao dokaz investitoru ali i izvođaču da su radovi izvedeni stručno i profesionalno.Ukoliko je potrebno izradićemo grafički nacrt cevovoda sa ucrtanim šahtоvima, dubinom cevi, vrsti materijala od kojeg je cev napravljena i detaljan izveštaj sa komentarom snimanja. Primer jednog našeg detaljnog izveštaja video inspekcije možete preuzeti ovde.

Pored vizuelne inspekcije, vršimo i ispitivanje kanalizacionih sistema na vodonepropusnost. Vodonepropusnost uz pravilnu inspekciju kamerom daje nam jasan znak da je cevovod osim funkcionalne i strukturalne stabilnosti ekološki prihvatljiv.

Posedujemo i sertifikate da smo prošli obuku i osposobljavanje za rukovanje i korišćenje sistema za video inspekciju cevnih instalacija. (Sertifikati)